30 oktober 2018

Informatiebulletin voor de maand november is verschenen

Het Informatiebulletin van de Sint-Jozefparochie bij de Agneskerk voor de maand november is verschenen. Het bulletin is op deze site te vinden onder het tabblad 'Informatiebulletin november' of klik op onderstaande afbeelding. Ook bestaat de mogelijkheid om het blad elke maand gratis en in kleur per e-mail (klik hier) te ontvangen.

22 oktober 2018

Gideon Zoonen ontvangt de tonsuur en wordt ingekleed

Afgelopen zaterdag 20 oktober vond in de Duitse stad Lindau de tonsuur plaats van de tweedejaars seminaristen. Mgr Wolfgang Haas, aartsbisschop van Vaduz in Liechtenstein, vierde de pontificale Mis en voerde de tonsuur uit. Daarna kregen deze seminaristen de soutane (toog) en de superplie.

Het zwart van de soutane staat symbool voor het afzien van deze wereld, terwijl de witte superplie het leven uit de genade symboliseert, helder en stralend, een voorafbeelding van de hemelse glorie. Dood voor de wereld, levend voor God, is de seminarist reeds als priester gekleed. Het is dan ook een teken van de hoop dat zij hun weg naar de priesterwijding mogen voltooien.

Op de foto's zien we de Nederlandse seminarist en onze parochiaan Gideon Zoonen bij de inkleding en te midden van zijn familie, bekenden en pater Hagenbeek (foto onder).




19 oktober 2018

Programma Sint-Nicolaasacademie op zaterdag 20 oktober 2018

Op zaterdag 20 oktober houdt pater Elias Leyds van de Broeders van Sint Jan een lezing over het Griekse begrip 'logos', dat in het Europese denken door de eeuwen heen een grote rol heeft gespeeld en dat bovendien een centrale plaats inneemt in het Evangelie van Johannes. 'Logos' heeft te maken met logica en met rede. Zijn we in Europa nog redelijk? Of eerder redeloos? De lezing vangt om 11.00 uur aan in de pastorie.

Voorafgaand aan de lezing is er om 10.00 uur een gelezen heilige Mis in de kerk.

Zie: De website van de academie.

18 oktober 2018

18 oktober 2018: 30-jarig jubileum priesterbroederschap Sint Petrus (FSSP)

De priesterbroederschap Sint Petrus is opgericht door paus Johannes Paulus II op 18 oktober 1988. Deze heilige paus heeft destijds grootmoedig willen beantwoorden aan de gerechtvaardigde verlangens van de katholieken die grote waarde hechten aan de liturgische en disciplinaire traditie van de Rooms-katholieke Kerk. Toen telde de priesterbroederschap Sint Petrus elf priesters en een twintigtal seminaristen, door de genade en zegen van God is zij momenteel (1 november 2017) 287 priesters en 150 seminaristen rijk, dit alles tot eer van God en Zijn heilige Kerk, en ten dienste van het heil van de zielen.

Steeds meer gelovigen ontvangen de zegeningen van het apostolaat dat varieert van het werk in parochies, kapellen, het apostolaat onder jongeren, op scholen, in ziekenhuizen enzovoorts, kortom: heel het apostolaat van een katholiek priester.

De priesterbroederschap vormt haar priesters volgens de Traditie van de seminaries van de Rooms-katholieke Kerk, zowel op het gebied van de onderwezen leer, die getrouw is aan het hoogste Leergezag en verrijkt met de theologie van de grote Kerkleraren – in het bijzonder de heilige Thomas van Aquino – alsook op het gebied van de spiritualiteit die haar bron vindt bij de meest betrouwbare geestelijke schrijvers.

Binnen de Kerk is zij een 'Gemeenschap van Apostolisch Leven'. Haar priesters praktiseren, hoewel zij geen kloosterling zijn, een leven in gemeenschap. Met betrekking tot de liturgie is de broederschap Sint Petrus ten diepste verbonden met de buitengewone vorm van de Romeinse ritus; hieruit bestaat haar bijzondere karakter, haar roeping. Derhalve celebreren de priesters de heilige Mis en dienen zij de sacramenten toe volgens de liturgische boeken die sinds 1962 van kracht zijn. De Heilige Stoel erkent jegens de broederschap deze bijzondere liturgische doelstelling die haar bijzondere karakter uitmaakt. De statuten van de broederschap werden door de Heilige Stoel op 29 juni 2003 definitief goedgekeurd.

6 oktober 2018

Montserrat Caballé (†) zingt voor paus Benedictus XVI

In juli 2006 zong de vandaag overleden sopraan Montserrat Caballé het 'Padre nuestro' (Onze Vader)
voor paus Benedictus XVI tijdens de Wereldgezinsdagen in Valencia, Spanje.



4 oktober 2018

Van de pastoor: Wat is de Kerk?

Beminde gelovigen,

Wat is de Kerk eigenlijk: Is zij een puur menselijke zaak of het rijk Gods op aarde? En wie is er nog te vertrouwen in de Kerk? Die laatste vraag, die mij onlangs werd gesteld door een beschaafde, intelligente en bescheiden vrouw, heeft mij een tijd beziggehouden, allereerst omdat haar vertrouwen in de verkondiger en de uitdrager van Gods openbaring – dus in de Kerk – aan het wankelen was gebracht door de recente gebeurtenissen omtrent misbruik en corruptie tot in de hoogste rijen van de hiërarchie. Maar deze vraag stemde mij ook triest en verdrietig, omdat goede mensen worden beroofd van hun vertrouwen door de corruptie van de kerkelijke overheid. Wee degenen, die een van deze kleinen in verleiding brengt. Het zou beter zijn dat hij met een molensteen om de hals in de diepte van de zee verdronken wordt. Deze woorden uit het Evangelie kregen plotseling een geheel nieuwe betekenis. Waarom hebben de herders hun kudde in verleiding gebracht? Is de Kerk dus alleen menselijk?

Recentelijk las ik opnieuw het verhaal van pater Maximiliaan Maria Kolbe. Hij offerde tijdens de Tweede Wereldoorlog in een concentratiekamp zijn eigen leven in plaats van de vader van een gezin die ter dood was veroordeeld. Pater Kolbe stierf voor deze vader uit liefde tot Christus. Zijn levensoffer maakt ons duidelijk dat de Kerk Gods rijk op aarde is, dat ons in staat stelt om de ultieme navolging van Christus mogelijk te maken.

Het misbruik en de corruptie laten ons zien dat er in deze Kerk, waarin het rijk Gods zich openbaart, ook mensen zijn die juist geen volgelingen van Christus zijn, maar rovers en moordenaars. Uit de catechismus hebben wij geleerd dat wij tijdens ons aardse bestaan deel uitmaken van de Ecclesia Militans, de strijdende Kerk, die op aarde de strijd voert tussen goed en kwaad. Het kwaad is de Kerk van God binnengedrongen. Laten wij niet toestaan dat het ook ons verslindt, maar blijven wij trouw aan de belofte van ons doopsel om het witte kleed der onschuld ongeschonden tot voor de rechterstoel van de eeuwige God te dragen.

Met mijn priesterlijke zegen,

Pater M. Kromann Knudsen FSSP, pastoor

3 oktober 2018

Informatiebulletin voor de maand oktober is verschenen

Het Informatiebulletin van de Sint-Jozefparochie bij de Agneskerk voor de maand oktober is verschenen. Het bulletin is op deze site te vinden onder het tabblad 'Informatiebulletin oktober' of klik op onderstaande afbeelding. Ook bestaat de mogelijkheid om het blad elke maand gratis en in kleur per e-mail (klik hier) te ontvangen.

2 oktober 2018

Marialof in de maand oktober

Gedurende de maand oktober zal de dagelijkse heilige Mis op dinsdag tot en met vrijdag worden gevolgd door een Marialof. Het lof begint rond 11.45 uur; voorafgaand aan de heilige Mis wordt dagelijks (dus ook op zaterdag en zondag) de Rozenkrans gebeden.

De maand oktober dankt de naam Rozenkransmaand aan het feest van Onze Lieve Vrouw van de Allerheiligste Rozenkrans dat op 7 oktober gevierd wordt.

Veel pausen hebben de gelovigen aangespoord tot het bidden van de Rozenkrans. Paus Leo XIII heeft er zelfs negen encyclieken aan besteed. Maria zelf heeft bij al haar verschijningen het belang van het bidden van de Rozenkrans onderstreept.

Op het eerste gezicht lijkt de Rozenkrans een Mariaal gebed, maar in feite is het – door het overwegen van de geheimen – een gebed dat volledig op Christus is gericht.

Door het Marialof verschuift de aanvangstijd van de catechese voor volwassenen op de dinsdagen 9 en 23 oktober van 12.00 uur naar 12.30 uur.