31 augustus 2021

Informatiebulletin voor de maand september is verschenen

Het Informatiebulletin is een gezamenlijke uitgave van de parochies H. Agnes en H. Jozef, gevestigd in de Sint-Agneskerk, centrum voor de traditionele Latijnse liturgie. Zojuist is het septembernummer verschenen. Daarin wordt teruggeblikt op de gezinsweek in Helvoit en op de kroning van het Fatimabeeld in onze kerk. Er wordt vooruitgeblikt naar de bijeenkomst van het Legioen Kleine Zielen, die na ruim een jaar eindelijk weer fysiek zal plaatsvinden. Verder een bericht vanuit de twee seminaries van de priesterbroederschap Sint Petrus. Ook vindt u in het blad de liturgische kalender voor de maand september.

Het bulletin is op deze site te vinden onder het tabblad 'Informatiebulletin september' of klik op onderstaande afbeelding. Ook bestaat de mogelijkheid om het blad elke maand gratis en in kleur per e-mail (klik hier) te ontvangen.

Klik op het symbool in de rechterbovenhoek van onderstaande afbeelding voor een vergrote weergave en om te kunnen bladeren.

30 augustus 2021

Preek door mgr J.W.M. Hendriks op zondag 29 augustus 2021

"Accipietis donum Sancti Spiritus." (Hand. 2, 38)
Gij zult de gave van de Heilige Geest ontvangen.

Broeders en zusters in Christus,

Een goddelijke gave
Het heilig Vormsel dat we vandaag mogen toedienen, is voor ons allen een gelegenheid om stil te staan bij de betekenis van dit mooie sacrament. Want al is het heilig vormsel niet absoluut heilsnoodzakelijk zoals het doopsel, we mogen er zeker niet gemakkelijk aan voorbijgaan, want het is de Heer Zelf Die ons hierdoor goddelijke gaven schenkt, Hijzelf is het die ons dit sacrament voor onze heiliging heeft gegeven en daarom moeten wij het beslist in ere houden.

Ontvang het vormsel!
Dus als er onder u zijn die het vormsel nog niet hebben ontvangen, dan zou ik u willen vragen u aan te melden en u erop voor te bereiden om dit sacrament van de Heilige Geest te ontvangen, ook als u misschien al wat ouder bent.

Confirmatio
In het Latijn heet dit sacrament 'confirmatio' of 'sacramentum confirmationis', dat wil zeggen: sacrament van de bevestiging of sterking.

Bevestiging door de vormeling?
Soms wordt wel gezegd dat dit sacrament zo wordt genoemd omdat de vormeling door het ontvangen van het vormsel het geloof van zijn doopsel bevestigt, nu hij of zij voldoende oud geworden is om dat te kunnen doen.
Dat zal natuurlijk ook waar zijn, anders zou de vormeling niet gekomen zijn om dit sacrament te ontvangen: in die zin geeft de vormeling een bevestiging van zijn geloof. Maar daar gaat het vandaag niet direct om.

Sterking door God Zelf
'Confirmatio', sterking, wil zeggen dat God Zelf in ons aan het werk is, dat Hij door de kracht van dit sacrament bevestigt en versterkt wat door het doopsel in ons begonnen is. Het heilig vormsel geeft ons genade, kracht en zegen van God, het brengt ons met die genade hulp om een volmaakter christelijk leven te leiden.
De Romeinse catechismus zegt erover: Bij het doopsel werden we christenen, we werden als kinderen voor God herboren, maar we waren nog teer en zwak. Het vormsel maakt ons sterker en steviger in de strijd die we moeten voeren tegen de aanvallen van het vlees, de wereld en de duivel (Catechismus Romanus, c. III, n. 20).

Wat geeft het Vormsel ons?
Wat doet het heilig vormsel met ons die het met een open hart willen ontvangen?

De apostelen voor Pinksteren
Om dat te begrijpen hoeven we eigenlijk maar naar de apostelen te kijken. Hoe waren ze voordat zij de Heilige Geest ontvingen? Hoe waren ze vóór het lijden en tijdens het lijden van Jezus Christus? Ze waren angstig en klein, gericht op de beste plaatsen en eervolle functies, zwak in hun geloof. Denk aan Petrus tijdens de storm op het meer, wat was hij angstig; denk aan de leerlingen die ruzie kregen over wie de grootste was, aan de leerlingen die in Jezus' koninkrijk aan zijn rechter- en linkerhand wilden zitten, op de ereplaatsen; denk aan diezelfde leerlingen die een bezeten kind niet konden bevrijden door hun gebrek aan geloof, die wraak wilden nemen met vuur uit de hemel toen de Samaritanen niet naar hen wilden luisteren, die wegvluchtten tijdens het lijden van Jezus; of denk ook aan Petrus die uit angst loog over het feit dat hij Jezus had gekend: tot driemaal toe loochende hij Hem te kennen! En denk aan die leerlingen die na de verrijzenis de deuren van hun verblijfplaats stijf gesloten hielden uit angst.

De apostelen na Pinksteren
Zo waren de apostelen vóór het Pinksterfeest. Dat zijn dezelfde leerlingen die na de nederdaling van de Heilige Geest, vervuld van die kracht, de deuren openden en niet alleen in hun eigen streek, maar naar heel de wereld uitgingen om onverschrokken de boodschap van de verrezen Heer te brengen en die zich verheugden als ze waardig bevonden waren voor Christus' naam te lijden. Bijna allen zouden ze voor hun Heer uiteindelijk moedig de marteldood ondergaan. Dat is de kracht van de Heilige Geest.

Eenmalig, maar het vormsel kan herleven
Beste vormelingen, peters en meters, u allen, het ontvangen van het heilig vormsel is een unieke gelegenheid. Dit gebeurt maar één keer in je leven, het vormsel kan niet worden herhaald, maar het vormsel dat we hebben ontvangen, kan wel - om zo te zeggen - weer tot leven worden gewekt. Want als we eens gevallen zijn, wil God in Zijn goedheid die genade in ons herstellen in het sacrament van de biecht.

De goede geur
Jullie werden gevormd met het heilig chrisma; het is de olie die de bisschop jaarlijks wijdt - consacreert - en die met balsem wordt vermengd, waardoor dat chrisma heerlijk geurt. Laten we de goede geur van Christus verspreiden, wil dat zeggen: Wees een goed mens, een goede christen.

Kaakslag
Na het heilig vormsel heb ik jullie een lichte kaakslag gegeven, alsof je tot ridder werd geslagen. De betekenis daarvan is dat je moet zijn als een ridder of als een topatleet. Een topatleet moet enorm veel verduren, door pijngrenzen heen, moet hij afzien en volhouden, hij moet oefenen om zich te verbeteren, tegenslagen weten te verdragen, tegen zijn verlies kunnen; zo is ook jullie opdracht een strijder voor Christus te zijn, de goede strijd te strijden, je niet te laten overwinnen door het kwade.

Je bron van kracht
God geeft ons kracht om te strijden door dit heilig vormsel en door de andere sacramenten. Hij laat je niet alleen en je kunt altijd naar Hem teruggaan. En als er dan bekoringen komen, bedenk dan dat Zijn Geest in je woont, daar ligt je bron van kracht.

Vrede!
Op het einde van de vormselplechtigheid heb ik jullie de vrede gewenst. Dat is de vrede die God ons schenkt, de volkomen harmonie van onze ziel en ons mens-zijn met de Wil van God. Die vrede wens ik ons allen toe.

Bron: www.arsacal.nl

29 augustus 2021

Toediening H. Vormsel - Hoogmis met pontificale assistentie vanaf de troon (update)

De Bisschop knielt neer voor de consecratie tijdens de heilige Mis.









Hebt u ook foto's of video's gemaakt
van plechtigheden in onze kerk?
Mogen die eventueel gepubliceerd worden?
Mail uw bestanden dan naar:
foto@agneskerk.org.

Krönungsmesse (Mozart)

27 augustus 2021

Toediening H. Vormsel en gezongen Hoogmis met pontificale assistentie vanaf de troon

De bisschop tijdens een eerder bezoek
aan onze parochie.

Zondag 29 augustus zal opnieuw het sacrament van het heilig Vormsel worden toegediend aan een aantal gelovigen uit onze parochie. Bedienaar van het Vormselsacrament is deze zondag Zijne Hoogwaardige Excellentie mgr dr J.W.M. Hendriks, bisschop van ons bisdom.

Aansluitend vieren we de gezongen Hoogmis op de veertiende zondag na Pinksteren. De bisschop verleent hierbij pontificale assistentie vanaf de troon.

Bidden we voor de vormelingen: Dat zij in dit sacrament de wapenrusting Gods mogen ontvangen.

23 augustus 2021

Processie met het gekroonde beeld van onze lieve Vrouw van Fatima (update)







Hebt u ook foto's of video's gemaakt
van plechtigheden in onze kerk?
Mogen die eventueel gepubliceerd worden?
Mail uw bestanden dan naar:
foto@agneskerk.org.

22 augustus 2021

Toewijding aan het Onbevlekt Hart van Maria

Het vandaag in onze kerk gekroonde beeld van onze lieve Vrouw van Fatima.
Ook in Fatima riep de heilige Maagd op om dagelijks de rozenkrans
te bidden, want - zo sprak zij -:
"De zielen vallen in de hel als sneeuw in de winter."

Heilige Moeder van God, Koningin van hemel en aarde, uw onbevlekt hart was altijd gelijkvormig met de wil van de hemelse Vader. Wij verkiezen u opnieuw tot onze Moeder en voorspreekster bij de troon van uw goddelijke Zoon. Neem de onherroepelijke toewijding van ons hart aan, dat nooit buiten gevaar is als wij er zelf over beschikken en dat nergens veiliger geborgen is dan in uw handen. Verkrijg voor ons oprecht berouw over onze zonden en alle genaden die wij nodig hebben om eens het eeuwig leven te bezitten.

Maria, zegen dit huis, waar uw naam geëerd wordt. Eer en roem aan de onbevlekte maagd Maria, de gezegende onder de vrouwen, de Koningin des Hemels! Amen.

De Mis van alle eeuwen, deel 1: Ontdek de traditionele Latijnse Mis

21 augustus 2021

Toediening heilig Vormsel en kroning van Fatimabeeld op zondag 22 augustus

Mgr J. van Burgsteden bij emeritus paus Benedictus XVI.

Zondag 22 augustus zal het sacrament van het heilig Vormsel worden toegediend aan een aantal gelovigen uit onze parochie. Bedienaar van het Vormselsacrament is deze zondag Zijne Hoogwaardige Excellentie mgr J.G.M. van Burgsteden sss, emeritus hulpbisschop van ons bisdom. Aansluitend vieren we de gezongen Hoogmis op de dertiende zondag na Pinksteren. Na de Hoogmis zal het beeld van onze lieve Vrouw van Fatima worden gekroond.

Volgende week zondag, 29 augustus, zal het heilig Vormsel worden toegediend aan een andere groep gelovigen van onze parochie door mgr dr J.W.M. Hendriks, bisschop van Haarlem-Amsterdam.

Bidden we voor de vormelingen: Dat zij in dit sacrament de wapenrusting Gods mogen ontvangen.

18 augustus 2021

Groeten uit Helvoirt

Tijdens de gezinsweek van onze parochie in Helvoirt poseert een deel van de parochianen voor de foto.

11 augustus 2021

Van de pastoor: Trouw aan het gehele depositum fidei -- Toediening H. Vormsel op twee zondagen

Mgr J. van Burgsteden bij emeritus paus Benedictus XVI.

Beminde gelovigen,

Het recent verschenen motu proprio over de traditionele Mis heeft ons allen zeer verrast, gezien het feit dat wij niets anders dan trouwe katholieken proberen te zijn, vooral door het sacramentele leven dat ons steeds meer gelijkvormig laat worden met Christus in Zijn mystiek Lichaam, de Kerk. Wij willen trouw zijn aan het gehele depositum fidei, de onveranderlijke geloofsschat van de katholieke Kerk, gebaseerd op Traditie en Heilige Schrift.

Deze maand augustus zullen er meerdere heuglijke gebeurtenissen plaatsvinden in onze parochie. Allereerst vanzelfsprekend de Hoogmis op Maria Tenhemelopneming, en op de oude octaafdag van dit hoogfeest, dus op zondag 22 augustus, de kroning van het Fatimabeeld van Onze Lieve Vrouw, met de nieuwe kroon die haar door de gelovigen is geschonken. Op die dag zal ook de eerste toediening van het heilig Vormsel plaatsvinden door emeritus hulpbisschop mgr J. van Burgsteden. Een week later zal de diocesane bisschop, mgr J. Hendriks, het heilig Vormsel toedienen aan een andere groep volwassenen en kinderen.

Mgr J. Hendriks met ondergetekende aan zijn zijde.

Tussen al deze gebeurtenissen door zal ook voor de tweede keer de gezinsweek van onze parochie plaatsvinden in Helvoirt. Meer dan zeventig deelnemers hebben zich hiervoor aangemeld. Het is een heerlijke mogelijkheid voor de opgroeiende jeugd en hun ouders om van de vakantie te genieten in een katholieke omgeving, met onder meer dagelijks een heilige Mis en catechese.

Wij zijn verbonden door een gezamenlijke bovennatuurlijke band. Laten wij die band in Christus versterken door geloofstrouw, gebed en het bevorderen van een sacramenteel leven.

Met mijn priesterlijke zegen,
Pater M. Kromann Knudsen FSSP, pastoor

3 augustus 2021

Informatiebulletin voor de maand augustus is verschenen

Het Informatiebulletin is een gezamenlijke uitgave van de parochies H. Agnes en H. Jozef, gevestigd in de Sint-Agneskerk, centrum voor de traditionele Latijnse liturgie. De editie van augustus is nu uit!

Daarin aandacht voor de komst van twee bisschoppen voor de toediening van het heilig Vormsel: op zondag 22 augustus komt mgr J.G.M. van Burgsteden sss, emeritus hulpbisschop, en op zondag 29 augustus zal mgr dr J.W.M. Hendriks, bisschop van Haarlem-Amsterdam, na toediening van het heilig Vormsel bij de plechtige gezongen Hoogmis pontificale assistentie verlenen vanaf de troon.

Verder treft u in het Informatiebulletin het vervolg van een artikel over het doopsel voor kinderen, een gebed tot Onze Lieve Vrouw, aandacht voor de kroning van het Fatimabeeld in onze kerk en voor de gezinsweek in Helvoirt. Uiteraard vindt u ook de liturgische kalender terug.

Het bulletin is op deze site te vinden onder het tabblad 'Informatiebulletin augustus' of klik op onderstaande afbeelding. Ook bestaat de mogelijkheid om het blad elke maand gratis en in kleur per e-mail (klik hier) te ontvangen.

Klik op het symbool in de rechterbovenhoek van onderstaande afbeelding voor een vergrote weergave en om te kunnen bladeren.