4 april 2018

Van de pastoor: Het aanvaarden van de genade

Beminde gelovigen,

Wij leven in een tijd waarin het moeilijk is om iets van stabiliteit, orde en rust te vinden is. Continu verandert het leven en de wijze van leven om ons heen. Onze landen en continenten lijken niet meer op hetgeen zij een generatie of twee terug waren, en ook wijzelf zijn veranderd. De ervaringen en cultuur van eeuwen op elkaar volgende generaties zijn wij kwijtgeraakt.

In zo een maatschappij lijkt de toekomst van ons leven nog onzekerder en onvoorspelbaarder dan ooit tevoren, want wij zijn zonder wortels die ons zachtjes naar een bepaalde richting laten toegroeien. Wat de toekomst van ons tijdelijke leven betreft, ben ik weinig optimistisch en heb ik weinig hoop op verbetering.

Als gelovige mensen zien wij dan toch de toekomst in een meer holistisch perspectief, niet alleen beperkt tot tijd en ruimte. Vanuit Pasen weten wij dat het heil in het algemeen voltrokken is. En dat een eeuwige toekomst mogelijk is, wanneer wij het voltrokken heil door bemiddeling van de Kerk persoonlijk op ons laten toepassen door de genade te aanvaarden.

En mogen wij daaruit opnieuw leren dat het leven in deze wereld begint bij God en Zijn heilige Wil; en niet bij ons, mensen, en onze onverschillige wil.

In die zin wens ik u een gezegend Paasfeest toe.

Met mijn priesterlijke zegen,

Pater M. Kromann Knudsen FSSP, pastoor