19 november 2019

Zaligverklaring van eerbiedwaardige dienaar Gods Fulton Sheen op 21 december

Het bisdom Peoria heeft aangekondigd dat de eerbiedwaardige dienaar Gods Fulton Sheen zal worden zaligverklaard op 21 december 2019 in de kathedraal van de Onbevlekte Ontvangenis in die stad. Fulton Sheen werd in die kathedraal tot priester gewijd op 20 september 1919. Hij werd geboren in Illinois in 1895 en was 24 jaar oud toen hij tot priester werd gewijd.

In 1951 werd hij benoemd tot hulpbisschop van New York. In 1966 werd hij bisschop van Rochester tot hij in 1969 met emeritaat ging. Daarna verhuisde hij terug naar New York, waar hij tot zijn dood in 1979 verbleef. Aartsbisschop Fulton Sheen was een zeer geliefde televisie-catechist in de vijftiger en zestiger jaren in de Verenigde Staten. Zijn televisieshow 'Life is worth living' bereikte een miljoenenpubliek.

Voor de zaligverklaring is een wonder noodzakelijk dat aan de eerbiedwaardige dienaar Gods gerelateerd kan worden. De Congregatie voor de Heiligverklaringen gaf op 6 juli een decreet uit, waarin een medisch wonder wordt erkend dat aan de voorspraak van Fulton Sheen wordt toegeschreven. Het wonder betreft het onverklaarbare herstel van een doodgeboren baby James Fulton Engstrom. Hij vertoonde na zijn geboorte geen enkel teken van leven, ook niet na reanimatie. De ouders van de jongen baden tot aartsbisshop Sheen, waarna een volledig herstel optrad.

Het proces tot zaligverklaring werd geopend in 2002 door het bisdom Peoria. Paus Benedictus XVI erkende in 2012 de heldhaftige deugden van de aartsbisshop en verleende hem de titel 'eerbiedwaardige dienaar Gods'.

In onderstaande video spreekt Fulton Sheen over (het gebrek aan) schuldbesef.