2 september 2020

Van de pastoor: Zijn wij vriend of vijand van Christus?

Beminde gelovigen,

De maand september brengt ons het feest van Kruisverheffing, waarbij wij vieren dat het heilig Kruis, waaraan onze goddelijke Redder door Zijn Zelfopoffering voor de redding van de zielen het heil voor ons heeft verworven, door keizerin Helena, de moeder van keizer Constantijn, te Jeruzalem gevonden werd en werd overgebracht naar de heilige stad Rome, de hoofdstad van het christendom en de zetel van de opvolgers van de heilige Petrus, de eerste paus.

Wij zouden steeds meer doordrongen moeten raken van de cruciale betekenis van het heilig Kruis als middelpunt van de geschiedenis, als het centrum van het wereldgebeuren. Want wij zijn ofwel vóór het Kruis ofwel tegen het Kruis. Dat wordt met de dag zichtbaarder in de gebeurtenissen in deze wereld.

Zijn wij vriend of vijand van Christus? Op die vraag moeten wij antwoord geven. Wij zijn Zijn vriend als wij trachten alles te doen dat Hij ons geopenbaard heeft en als wij blijven leren vanuit de traditie van de Kerk en haar sacramenteel leven. Wij worden een vijand van Christus als we de wereld volgen en de christelijke leer onder-geschikt maken aan het leven in deze wereld.

Tussen redding en verwerping ligt geen derde keuze. Ons antwoord op het Kruis kan dus alleen ja of nee zijn.

Met mijn priesterlijke zegen,
Pater M. Kromann Knudsen FSSP, pastoor