2 maart 2018

Van de pastoor: Oude Paasliturgie

Beminde gelovigen,

In het Informatiebulletin van de maand maart vindt u de tijden van de liturgische vieringen in de Goede Week tot en met Paaszaterdag. Ik kondig u een ingrijpende verandering aan in de Paasliturgie. Vanaf dit jaar tot en met 2020 zullen wij de Paasliturgie ‘ad experimentum’ vieren volgens de rubrieken van vóór de grote vernieuwing van de Paasliturgie in de jaren ’50 van de vorige eeuw, dus zoals zij overal werd gevierd voor 1951.

De grootste verschillen met de liturgie van 1962, zoals wij die tot en met het afgelopen jaar hebben gevierd, zullen merkbaar zijn op Palmzondag, Goede Vrijdag en in de vigilie van Pasen (Paaswake). Op Palmzondag zal de grote plechtige wijdingsliturgie van de palmtakken plaatsvinden in plaats van de eenvoudige zegening. Op Goede Vrijdag wordt de Mis van de voorafgewijde offergaven gevierd in plaats van de communieviering, en in de Paaswake zal de vigilie uitgebreid gevierd worden met twaalf profetieën uit het oude verbond in plaats van met vier. Ook gaat het licht in de kerk al aan bij het einde van de plechtige Paaslofzang ‘Exsultet’.

In de loop van deze maand zult u hier meer over vernemen en er zullen u enkele inleidingen in deze liturgie worden aangeboden. Na deze drie experimentele jaren zal de priesterbroederschap Sint Petrus haar ervaringen met deze oude Paasliturgie voorleggen aan de pauselijke commissie Ecclesia Dei in Rome, onderdeel van de Congregatie voor de Geloofsleer. Daar zal besloten worden of het experiment al dan niet permanent zal worden opgenomen in de traditionele Latijnse liturgie (de buitengewone vorm van de Romeinse ritus).

Met mijn priesterlijke zegen,

Pater M. Kromann Knudsen FSSP, pastoor