De kalender is bijgewerkt tot en met 30 april 2020, onder voorbehoud van wijzigingen.

10 december 2019

De drievoudige komst van de Heer

Het is Advent, voorbereidingstijd op Kerstmis, voorbereiding op de komst van de Heer, de Heer Jezus Christus. Hij komt met Kerstmis naar ons toe wanneer Hij geboren wordt uit de maagd Maria. Die geboorte vond plaats zo'n 2000 jaar geleden in een stal in Bethlehem. Toch is dat niet de enige komst van de Heer waarop wij ons zouden moeten voorbereiden. Zijn komst naar ons is namelijk éénvoudig en drievoudig. Eénvoudig, want het is één-en-dezelfde Zoon van God Die komt. Drievoudig, want Hij komt op drie tijden en op drieërlei wijze. De heilige Bernardus zegt in een Adventspreek: Bij Zijn eerste komst komt Hij in vlees en zwakte, bij Zijn tweede komst in geest en kracht, en bij Zijn derde komst in glorie en majesteit. De tweede komst is het middel waardoor men van de eerste naar de derde komt.

De Heer komt dus op drieërlei wijze: in het vlees, in de ziel en om te oordelen. De eerste komst vond plaats in het verleden. Hij is geboren, op aarde gezien en Hij heeft onder ons gewoond. Momenteel beleven wij Zijn tweede komst, tenminste als wij in de gesteldheid verkeren die het Hem toelaat te komen. Hij zegt immers dat als wij Hem liefhebben Hij bij ons zal komen en Zijn intrek bij ons zal nemen. Deze tweede komst is voor ons dus niet zeker. Wie weet er immers of hij/zij aan God toebehoort?
De derde komst zal echter zeker plaatsvinden, al weten wij niet wanneer dat zal gebeuren. Niets is zekerder dan de dood en niets is onzekerder dan het tijdstip waarop wij zullen sterven.

De eerste komst was dus nederig en verborgen. De tweede gebeurt in het geheim en is de vrucht van de Liefde, de derde zal openbaar zijn en schrikwekkend. Bij Zijn eerste komst is Christus door de mensen onrechtvaardig geoordeeld, bij Zijn tweede komst maakt Hij ons rechtvaardig door Zijn genade, bij Zijn derde komst zal Hij alles met rechtvaardigheid oordelen. Eerst Lam, tenslotte Leeuw, en tussen die twee tederminnende Vriend.