De kalender is bijgewerkt tot en met 30 april 2020, onder voorbehoud van wijzigingen.

De live-uitzending van vrijdag (15.00 uur) kunt u hier rechtstreeks volgen of terugkijken.

4 december 2019

Van de pastoor: Bekeer u tot de Heer, uw God

Beminde gelovigen,

De Advent gaat van start vier zondagen (en weken) voorafgaand aan het hoogfeest van de menswording van God. Deze gebeurtenis die de geschiedenis meer dan wat ook heeft bepaald vraagt logischerwijze om een voorbereidingstijd, want de mens zou het niet overleven om vanuit de duisternis van zonde en dood plotseling in het volle Licht van de Verlossing geplaatst te worden. Daarom is er een tijd van bekering en boete, die ons erop voorbereidt dat onze Verlosser zal komen, en dat Hij Zichzelf door de verkondiging van het heil aan de mensen zal meedelen door de voltrekking van het heil midden in deze wereld. Op die manier leven wij in de Kerk, in de tijd van het heil.

Veel mensen in onze tijd schijnen het geluk dat in de wereld is gekomen niet meer te erkennen. Het is vergeten en vervangen door zaken waarvan wij in werkelijkheid verlost zouden moeten worden. Advent en Kerstmis en al hetgeen daarmee verbonden is, is verworden tot een feest van uiterlijkheden, waarmee niet langer aan de mensen verkondigd wordt dat zij verlossing nodig hebben en dat de Verlosser in de tijd is geboren in de persoon van Jezus Christus.

Wie de tijd van het heil niet erkent, zal door het heil ook niet gered worden. Wij hoeven dan ook niet verrast te zijn als wij zien hoe onze samenleving zich in een verweesde staat bevindt; dat geldt ook voor de mensen die erin leven. Alles rondom ons roept in duidelijke taal: "Jeruzalem, bekeer u tot de Heer, uw God".

Met mijn priesterlijke zegen,
Pater M. Kromann Knudsen FSSP, pastoor