30 augustus 2021

Preek door mgr J.W.M. Hendriks op zondag 29 augustus 2021

"Accipietis donum Sancti Spiritus." (Hand. 2, 38)
Gij zult de gave van de Heilige Geest ontvangen.

Broeders en zusters in Christus,

Een goddelijke gave
Het heilig Vormsel dat we vandaag mogen toedienen, is voor ons allen een gelegenheid om stil te staan bij de betekenis van dit mooie sacrament. Want al is het heilig vormsel niet absoluut heilsnoodzakelijk zoals het doopsel, we mogen er zeker niet gemakkelijk aan voorbijgaan, want het is de Heer Zelf Die ons hierdoor goddelijke gaven schenkt, Hijzelf is het die ons dit sacrament voor onze heiliging heeft gegeven en daarom moeten wij het beslist in ere houden.

Ontvang het vormsel!
Dus als er onder u zijn die het vormsel nog niet hebben ontvangen, dan zou ik u willen vragen u aan te melden en u erop voor te bereiden om dit sacrament van de Heilige Geest te ontvangen, ook als u misschien al wat ouder bent.

Confirmatio
In het Latijn heet dit sacrament 'confirmatio' of 'sacramentum confirmationis', dat wil zeggen: sacrament van de bevestiging of sterking.

Bevestiging door de vormeling?
Soms wordt wel gezegd dat dit sacrament zo wordt genoemd omdat de vormeling door het ontvangen van het vormsel het geloof van zijn doopsel bevestigt, nu hij of zij voldoende oud geworden is om dat te kunnen doen.
Dat zal natuurlijk ook waar zijn, anders zou de vormeling niet gekomen zijn om dit sacrament te ontvangen: in die zin geeft de vormeling een bevestiging van zijn geloof. Maar daar gaat het vandaag niet direct om.

Sterking door God Zelf
'Confirmatio', sterking, wil zeggen dat God Zelf in ons aan het werk is, dat Hij door de kracht van dit sacrament bevestigt en versterkt wat door het doopsel in ons begonnen is. Het heilig vormsel geeft ons genade, kracht en zegen van God, het brengt ons met die genade hulp om een volmaakter christelijk leven te leiden.
De Romeinse catechismus zegt erover: Bij het doopsel werden we christenen, we werden als kinderen voor God herboren, maar we waren nog teer en zwak. Het vormsel maakt ons sterker en steviger in de strijd die we moeten voeren tegen de aanvallen van het vlees, de wereld en de duivel (Catechismus Romanus, c. III, n. 20).

Wat geeft het Vormsel ons?
Wat doet het heilig vormsel met ons die het met een open hart willen ontvangen?

De apostelen voor Pinksteren
Om dat te begrijpen hoeven we eigenlijk maar naar de apostelen te kijken. Hoe waren ze voordat zij de Heilige Geest ontvingen? Hoe waren ze vóór het lijden en tijdens het lijden van Jezus Christus? Ze waren angstig en klein, gericht op de beste plaatsen en eervolle functies, zwak in hun geloof. Denk aan Petrus tijdens de storm op het meer, wat was hij angstig; denk aan de leerlingen die ruzie kregen over wie de grootste was, aan de leerlingen die in Jezus' koninkrijk aan zijn rechter- en linkerhand wilden zitten, op de ereplaatsen; denk aan diezelfde leerlingen die een bezeten kind niet konden bevrijden door hun gebrek aan geloof, die wraak wilden nemen met vuur uit de hemel toen de Samaritanen niet naar hen wilden luisteren, die wegvluchtten tijdens het lijden van Jezus; of denk ook aan Petrus die uit angst loog over het feit dat hij Jezus had gekend: tot driemaal toe loochende hij Hem te kennen! En denk aan die leerlingen die na de verrijzenis de deuren van hun verblijfplaats stijf gesloten hielden uit angst.

De apostelen na Pinksteren
Zo waren de apostelen vóór het Pinksterfeest. Dat zijn dezelfde leerlingen die na de nederdaling van de Heilige Geest, vervuld van die kracht, de deuren openden en niet alleen in hun eigen streek, maar naar heel de wereld uitgingen om onverschrokken de boodschap van de verrezen Heer te brengen en die zich verheugden als ze waardig bevonden waren voor Christus' naam te lijden. Bijna allen zouden ze voor hun Heer uiteindelijk moedig de marteldood ondergaan. Dat is de kracht van de Heilige Geest.

Eenmalig, maar het vormsel kan herleven
Beste vormelingen, peters en meters, u allen, het ontvangen van het heilig vormsel is een unieke gelegenheid. Dit gebeurt maar één keer in je leven, het vormsel kan niet worden herhaald, maar het vormsel dat we hebben ontvangen, kan wel - om zo te zeggen - weer tot leven worden gewekt. Want als we eens gevallen zijn, wil God in Zijn goedheid die genade in ons herstellen in het sacrament van de biecht.

De goede geur
Jullie werden gevormd met het heilig chrisma; het is de olie die de bisschop jaarlijks wijdt - consacreert - en die met balsem wordt vermengd, waardoor dat chrisma heerlijk geurt. Laten we de goede geur van Christus verspreiden, wil dat zeggen: Wees een goed mens, een goede christen.

Kaakslag
Na het heilig vormsel heb ik jullie een lichte kaakslag gegeven, alsof je tot ridder werd geslagen. De betekenis daarvan is dat je moet zijn als een ridder of als een topatleet. Een topatleet moet enorm veel verduren, door pijngrenzen heen, moet hij afzien en volhouden, hij moet oefenen om zich te verbeteren, tegenslagen weten te verdragen, tegen zijn verlies kunnen; zo is ook jullie opdracht een strijder voor Christus te zijn, de goede strijd te strijden, je niet te laten overwinnen door het kwade.

Je bron van kracht
God geeft ons kracht om te strijden door dit heilig vormsel en door de andere sacramenten. Hij laat je niet alleen en je kunt altijd naar Hem teruggaan. En als er dan bekoringen komen, bedenk dan dat Zijn Geest in je woont, daar ligt je bron van kracht.

Vrede!
Op het einde van de vormselplechtigheid heb ik jullie de vrede gewenst. Dat is de vrede die God ons schenkt, de volkomen harmonie van onze ziel en ons mens-zijn met de Wil van God. Die vrede wens ik ons allen toe.

Bron: www.arsacal.nl