30 december 2022

De os en de ezel in de kerststal

In alle kerststallen die wij zien, staan ook een os en een ezel. Die horen er gewoon bij. Toch worden die niet genoemd in het Evangelie over de geboorte van Jezus zoals Lucas het beschrijft. Hoe komen die os en die ezel dan in de kerststal? Door Franciscus van Assisië. Deze heilige heeft het geboorteverhaal van Jezus in het Evangelie van Lucas helemaal uitgebeeld. Eigenlijk de eerste kerststal, heel groot en heel echt.

Hij heeft daar ook een os en een ezel in gezet. Die os en die ezel zijn niet een product van vrome fantasie, maar door het geloof van de Kerk in de eenheid van het Oude en Nieuwe Testament begeleiders van het Kerstgebeuren geworden. In Jesaja 1, 3 staat: "Een os kent zijn eigenaar, een ezel de krib van zijn meester; maar Israël weet van niets".

Os en ezel, in de taal van de joden is dat: sjoor we moor. Het meervoud daarvan is: sjoriem we chamoriem: schorriemorrie, ossen en ezels. Jezus is geboren tussen het schorriemorrie en Hij zal ook sterven tussen het schorriemorrie, gehangen tussen twee rovers sterft Hij aan het kruis.

De os en de ezel willen ons zeggen wie dat Kindje in de kribbe is. Hij is de Schepper van hemel en aarde Die in dat Kindje mens is geworden.