1 december 2022

Van de pastoor: Wij vieren Kerstmis niet voorafgaand aan het geboortefeest, maar in de weken na de geboorte van Jezus

Beminde gelovigen,

De Advent is de bezinningstijd van verwachting op de geboorte van de goddelijke Verlosser. Deze tijd wordt ook wel de kleine vastentijd genoemd, vanwege het karakter van boete dat ermee verbonden is. De schepping gaat – in afwachting van de komst van de Verlosser – door boete voorbereid Zijn komst met vreugde tegemoet. Laten we niet vergeten dat wij in de heilige Kerstnacht het ‘Gloria in excelsis Deo’ mogen zingen samen met de heilige engelen.

Voor degenen die deze oude vasten als geestelijke voorbereiding willen navolgen gelden naast de vrijdagen, die wij allen sowieso als boetedagen gedenken, ook de woensdagen en de Quatertemperdagen van de Advent als dagen van onthouding van vleesspijzen.

Hoe u en uw gezin zich ook op Kerstmis voorbereiden, ik hoop dat u zo veel mogelijk kunt ontsnappen aan de onchristelijke commerciële versie in onze samenleving. Wij vieren Kerstmis niet voorafgaand aan het geboortefeest, maar in de weken na Zijn geboorte. Voor de kinderen zijn er de mooie dagen van Adventszondagen, waar een beetje vreugde op zijn plaats is. Ook het Sinterklaasfeest met de goede traditie van Zwarte Piet behoort voor de kinderen tot een goede Adventstijd. Deze tradities helpen ons om deze mooie tijd van stille voorvreugde te beleven en geven een bijzondere sfeer aan de tijd van verwachting.

Dit jaar zullen wij de Nederlandse kerstliederen niet voorafgaand aan de Nachtmis zingen, maar verspreid over de Misliturgie.

Ten slotte nog een goede raad: Kleedt u warm aan als u deze winter naar de kerk komt. Vanwege de hoge kosten is het niet altijd mogelijk om de verwarming aan te zetten. Laat dit vooruitzicht ons niet afhouden van deelname aan de heilige Mis, maar ons helpen om God meer te beminnen door kleine offertjes te aanvaarden.

Met mijn priesterlijke zegen,
Pater M. Kromann Knudsen FSSP, pastoor