23 februari 2010

Angelus-toespraak 21 februari 2010: Vasten, een tijd van boete en inkeer

Een grote menigte pelgrims was op het Sint-Pietersplein aanwezig om met paus Benedictus XVI het Angelus te bidden op de eerste zondag van de Vasten.

Verwijzend naar de Evangelielezing van die zondag over de verleidingen die Satan in de woestijn aan Jezus voorhoudt, herinnerde de Paus de wereld eraan dat Christus is gekomen om ons te bevrijden van de zonde en van de pretentie dat wij ons leven kunnen inrichten zonder God.

De Heilige Vader zei dat we de wereld kunnen verbeteren, beginnende bij onszelf, door met Gods genade te wijzigen wat fout is in ons leven. Hij besloot met de opmerking dat de Vasten lijkt op een lange retraite waarin we ons bezinnen op ons leven, luisteren naar de stem van God, en de verleidingen van het kwaad weerstaan en de waarheid van ons bestaan vinden. Een tijd van geestelijke worsteling die we samen met Jezus doorstaan, zonder trots en zonder onszelf te misleiden; we maken dan gebruik van de wapens van ons geloof: gebed, aandacht voor het Woord van God, en boete. Op deze manier zullen we Pasen in de Waarheid kunnen vieren, klaar om onze doopbeloften te vernieuwen.

Moge de heilige maagd Maria ons helpen om deze periode in vreugde te beleven. Dat we in deze tijd van genade door de Heilige Geest worden geleid, zo bad de Paus.

De volledige Angelus-toespraak kunt u hier bekijken en beluisteren: