19 januari 2010

Angelus-toespraak 17 januari 2010: Verkondiging van het Evangelie is geloofwaardiger als christenen in de Liefde van Christus verenigd zijn

Paus Benedictus XVI sprak afgelopen zondag op de Werelddag voor Migranten en Vluchtelingen tijdens zijn toespraak vóór het bidden van het Angelus over de kinderen onder deze groepen die door de wet goed beschermd zouden moeten worden tegen marginalisering en uitbuiting.

Hij zei dat de verschillende gemeenschappen volledig moeten deelnemen aan het maatschappelijk en kerkelijk leven, waarbij zij de waarden van hun oorsponkelijke cultuur kunnen vasthouden. De Heilige Vader sprak ook over zijn bezoek, later die middag, aan de synagoge van Rome. Hij noemde dat bezoek een verdere stap op de reis van goede betrekkingen en vriendschap tussen katholieken en joden. Ondanks de problemen en moeilijkheden kunnen beide kanten leven in een klimaat van respect en dialoog, met een gezamenlijke toewijding aan de waarden die ons verbinden, niet alleen het geloof in God maar ook de bescherming van het leven, het gezin, sociale rechtvaardigheid en vrede.

Aan de vooravond van de gebedsweek voor de eenheid der christenen zei de Paus dat de verkondiging van het Evangelie van Christus geloofwaardiger en effectiever zal zijn als zo veel mogelijk christenen in Zijn Liefde verenigd zijn, als werkelijke broeders.

Verder sprak de Paus over de afschuwelijke aardbeving in Haïti, waarbij hij de dood memoreerde van de aartsbisschop en van vele priesters. Hij bemoedigde de talloze hulpverleners en charitatieve organisaties die de immense nood in dat land proberen te lenigen.

De volledige Angelus-toespraak van de Paus kunt u hier bekijken en beluisteren: