25 augustus 2009

Angelus-toespraak op 23 augustus 2009

Paus Benedictus XVI begon zijn toespraak afgelopen zondag met een opmerking over zijn pols, die hij nog wat stram noemde, nadat de vrijdag ervoor het gips was verwijderd. Met alleen nog een pleister op de pols en met de pauselijke ring weer aan zijn vinger verscheen hij op het balkon van het zomerverblijf Castel Gandolfo.

Het slot van hoofdstuk 6 van het Evangelie van Johannes vormde de achtergrond van de toespraak. De Paus sprak over de behoefte die christenen zouden moeten voelen om Christus toe te laten in hun diepste gedachten en om hun eigen wil ondergeschikt te maken aan Zijn Wil.

De Paus zei verder dat in onze dagen – net als in alle tijden – de mensen nog altijd ‘gechoqueerd’ zijn door de tegenstelling van het christelijk geloof. “Sommige mensen wijzen de boodschap van Christus resoluut van de hand, anderen proberen deze aan te passen aan de waan van de dag en veranderen daarmee de betekenis en de waarde ervan”, aldus de Paus. De Heilige Vader zei dat het daadwerkelijk navolgen van Christus ons hart met vreugde vervult en zin geeft aan ons bestaan. Die navolging stelt ons ook voor problemen; niet zelden moeten wij dan tegen de stroom van de tijdgeest inzwemmen.

De volledige toespraak kunt u in deze video bekijken en beluisteren.